Fotoklappen – kollage, poster, tavla

 

KollageI våra tider har det där med bilder blivit väldigt lätt. För lätt kanske? Du har säkert en massa bilder liggande på datorn där hemma, som du aldrig får gjort något med. Det har jag åtminstone. Gör något fint med dem!

Kanske var du och bästa kompisen på en långresa tillsammans? Se till att bilderna kommer fram i ljuset! Gör du det ”The old school way”, så kan du klistra på visitkorten från hostellen på Bali, tågbiljetten mellan Mumbai och Goa och andra små-souvenirer.

Kanske är mormor och morfar helt betagna av barnbarnet? Gör ett kollage eller en tidslinje, få det framkallat – och vips, så har du en perfekt present!

The old school way

Få dem framkallade och klistra ihop ett kollage ”the good old way”. Ram kan du köpa på IKEA, loppis eller var du nu skulle stöta på något du gillar. Bakgrunden – ett stort ark fint papper, köper du i en välsorterad bokhandel, eller specialbutik. Klipp, klistra, skriv och var kreativ!

The new school way

Gör det digitalt och få det tryckt i planchstorlek, eller få dem tryckta på duk – och vips, så har du en tavla! Man kan till exempel använda Google Picasa (gratis bildhanteringsprogram för PC och Mac) för att skapa stora kollage. Här finns en guide. Och här finns en mer detaljerad (på engelska).

När det är dags att framkalla erbjuder de flesta större framkallningsfirmor både förstoringar, tryck i planch-/posterformat och tryck på duk. Se exempelvis photobox.se, som har en julbutik med tips på fotoklappar.